Krupan ugovor sa Šolcom

Bez autora
Jun 09 2011

Nikšićka privatna kompanija Neksan zaključila je sa njemačkim Šolcom /Scholz/ ugovor o proizvodnji kvalitetnih čelika u Željezari, vrijedan 35 miliona eura. To je najveći ugovor od nastanka Željezare i predviđa proizvodnju kvalitetnih čelika za tržište Evropske unije. U sljedeća tri mjeseca sve proizvedene količine čelika iz pogona Željezare biće prodate renomiranoj njemačkoj firmi Šolc. Partner je obavezan da Željezari isporuči 30 hiljada tona starog željeza, što je jako značajno, jer se ne moraju brinuti da li će biti dovoljno sirovine za rad, dok će Željezara morati za tri mjeseca isporučiti minimum 24 hiljade tona kvalitetnih čelika. Riječ je o ne samo izuzetno značajanoj finansijskoj injekciji od ukupno 35 miliona EUR, već i mogućnosti da sve što se proizvede odmah i proda...

Krupan ugovor sa ŠolcomNikšićka privatna kompanija Neksan zaključila je sa njemačkim Šolcom /Scholz/ ugovor o proizvodnji kvalitetnih čelika u Željezari, vrijedan 35 miliona eura.

Vlasnik Neksana, Miodrag Davidović, kazao je da je to najveći ugovor od nastanka Željezare i predviđa proizvodnju kvalitetnih čelika za tržište Evropske unije.

On je precizirao da će u sljedeća tri mjeseca sve proizvedene količine čelika iz pogona Željezare biti prodate renomiranoj njemačkoj firmi Šolc, prenijela je Mina business.

„Partner je obavezan da Željezari isporuči 30 hiljada tona starog željeza, što je jako značajno, jer se ne moramo brinuti da li će biti dovoljno sirovine za rad, dok će Željezara morati za tri mjeseca isporučiti minimum 24 hiljade tona kvalitetnih čelika", rekao je Davidović na konferenciji za novinare.

On je objasnio da je riječ o ne samo izuzetno značajanoj finansijskoj injekciji od ukupno 35 miliona EUR, već i mogućnosti da sve što se proizvede odmah i proda.

Davidović je precizirao da će se dogovor i o prodaji cjelokupne proizvodnje betonskog čelika realizovati u naredna dva dana.

„Neksan je svoju misiju praktično završio u Željezari, jer su sve neophodne sirovine već nabavljene, a kupac obezbijeđen za kompletnu proizvodnju za ova tri mjeseca", naveo je Davidović.

U Neksanu su potpisanim ugovorima izuzetno zadovoljni, ali i zabrinuti da li će poslovodstvo, inženjerski kadar i radnici Željezare uspjeti da odgovore obavezama jer se od njih traži maksimalan angažman za planiranu proizvodnju.

Davidović je rekao da vjeruje da će se u narednim mjesecima obim proizvodnje povećati u odnosu na planirani.

On se nada i da će Vlada u tom periodu uspjeti obezbijediti strateškog partnera za Željezaru i naglasio da je, ukoliko pomoć zatreba, i Neksan spreman da se angažuje na tom poslu.

„Imamo ideja o angažmanu i drugih, osim stranih partnera, ali će se o tome pregovarati sa odgovornim ljudima za ovu problematiku", rekao je Davidović.

Prema njegovim riječima, Neksan bi trpio nesagledive posledice ukoliko obaveze preuzete ugovorima ne bi bile ispunjene i kada je riječ o kvalitetu i kvantitetu proizvoda.

Davidović je kazao da će Neksan sve preduzeti kako bi dogovoreno bilo i realizovano i dodao da čvrsto vjeruje da će radnici razumjeti poziciju u kojoj se svi nalaze i ispuniti ugovoreno.

Govoreći o partnerima sa kojima su ugovori zaključeni, Davidović je pojasnio da je riječ o starim prijateljima, koji su, ne remeteći ni svoj ekonomski interes, htjeli da pomognu Neksanu, iako su čelik koji proizvodi Željezara i kod drugih mogli nabaviti.

Prema njegovim riječima, veliki broj radnika Željezare prijavio se za odlazak, ali će manji broj zaposlenih, neophodnih za proizvodnju, jedno vrijeme morati ostati u fabrici.

„Svi radnici će na vrijeme primati platu, sve dok ne odu dobrovoljno u penziju ili prodaju radno mjesto, bez obzira što je riječ oko 1,4 hiljade zaposlenih", kazao je Davidović i istakao da se nada da će zarade biti i povećane jer mu je interes da primanja zaposlenih budu što veća.

Davidović je podsjetio da će Željezara, u periodu rukovođenja Neksana tom fabrikom, struju plaćati čak 80 odsto skuplje od kompanije Montenegro spešlti stils /Speciality Steels/ (MNSS).

„Plaćaćemo maksimalnu cijenu koju je utvrdila Regulatorna agencija za energetiku i nikakvih subvencija Željezara nema ni po kakvom osnovu, ali ćemo izdržati i ni od koga nam ne treba pomoć", rekao je Davidović.

Firma Neksan je prije desetak dana preuzela organizuje proizvodnje, nabavke i prodaje u nikšićkoj Željezari, u kojoj, prema ugovoru, može ostati 120 dana.

U Željezari rade obje peći i proizvodnja je organizovana u svim pogonima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik